Kloka ord 1

Till alla idrottande barns föräldrar
 
Hur skapar vi den perfekta balansen åt våra barn, så de känner att de utövar sin idrott för sin egen skull och verkligen har roligt med sin fysiska aktivitet? Genom att låta barnen avgöra vad de vill utöva för slags idrott, på vilket sätt och hur ofta - det är en början. Att efter varje träning fråga - hade du roligt? Och ge akt på att barnet verkligen är glad.

När jag skriver detta ser jag Ronaldinhos supersmile framför mig - han ler på fotbollsplan han ler jämt - en glad kille som älskar att spela fotboll och börjar le när han får utöva sin idrott. Idrott och lek är samma sak, kroppen och sinnet har kul, vi fyller oss med positiv energi genom att idrotta på ett balanserat sätt. Jag tror att det är viktigt att föräldrar försöker att låta bli att engagera sig i barnens idrott annat än att vara uppmuntrande och positivt inriktade och bidra med skjuts och annat praktiskt där det behövs.

För så fort en mamma eller pappa själv börjar tycka att det är viktigt (ett måste) med sitt barns idrott - börjar det gå ut över barnets glädje! Investera i ditt barns glädje och vitalitet, investera inte i ditt barns idrott! Det är skillnad. Ta inte ditt barns vilja ifrån honom/henne, du har din vilja och ditt barn har sin vilja - tänk på det och respektera det. Hur förhåller man sig då så objektivt man kan och stödjer på ett positivt sätt? En början är att tänka på barnets glädje. Att det viktigaste för varje förälder är att barnet är glad och lever ett balanserat liv - oavsett vad det innebär för föräldern själv.

Vi hjälper våra barn att vara i sin glädje genom att skapa en balans åt dem, mellan skola, idrott, avslappning och annat som är kul i livet! Barn ska ha roligt och må gott! Då blir de kreativa och glada som vuxna också. Men balans är allt! Och obalans är lätt att dra på sig. För mycket och för litet skämmer allt! Sa min mormor när jag var liten. Det stämmer så väl. Vi behöver lika mycket avkoppling, pyssel och vila som vi behöver aktivitet, idrott och annat stohej i våra liv!

Vi behöver uppleva glädje genom kroppen, tex idrott av olika slag, sinnesupplevelser (se, lyssna, smaka, känna, upptäcka ). Vi behöver också uppleva vårt inre liv, att kunna glädja sig utan att ha något att glädjas åt - det kommer utav att ha ett rikt inre liv. Vi behöver mental stimulans, knepa och knåpa, lösa problem, tänka ut saker. Allt detta gärna i kombination med varandra. Lära genom att göra. Jag blir förfasad när jag ser föräldrar uppgivet låta sina barn sitta i timmar framför datorn. De upplever massor med hjärnan, får tusen intryck - men de får inga utlevelser av detta genom sin kropp - en fysisk frustration byggs upp och hela människan hamnar i obalans. De upplever, men gör inte!

Kroppen är vårt instrument - vi har en så pass utvecklad kropp av en anledning! Vi kan göra nästan allt utom att flyga med den - men när man ser Christian Olsson och Stefan Holm, börjar man ju undra om även den gränsen är sprängd! Upplev med kroppen och upplev med hjärnan och hjärtat samtidigt. Ett exempel på detta kan vara: Du älskar att klättra i berg, du fylls av en stark positiv känsla när du närmar dig berget som ska bestigas, du klättrar och använder varenda muskel i din kropp, du tänker och räknar strategiskt ut vart du ska sätta nästa lillfinger och tå - allt som är en del av dig kombineras för bästa resultat!

När vi människor utmanar oss själva på det här sättet, kan vi bara få en enda sak - gott självförtroende. För du kan inte klättra i berg och vara okoncentrerad samtidigt, du behöver lita på dig själv och din tankeförmåga, din fysiska förmåga och din känsla.

Den här upplevelsen är vi skyldiga att erbjuda våra barn - de behöver få uppleva sin egen kapacitet - på alla plan. Alla idrotter erbjuder stimulans på alla plan om man vill - men glöm inte bort att slappa i hängmattan, läsa tidningar och dricka massor av saft i sommar, både du som förälder och ditt barn behöver det!

Härlig sommar på er!
Ann Bäckman
ann.backman@mentalcoach.se
MentalCoach

Klockor   |  Iphone-skal   |  Muggar   |  Halsdukar

Skapad av Lagsidan.se   |   Lägg till Favoriter   |   Gör till Startsida   |   Atom & RSS
Stöd OIK
Meny
Tjäna pengar
Lag i föreningen
Klubbsidan
Egna sidor
Länkar
Tjäna pengar-katalogen
SponsorerE-postlista


Meddela mig vid...
Gästboksinlägg
Utskick
Nyhet
Resultat

Information
Senast uppdaterad
2018-03-23
Besökare
142405
Genereringstid
0,0625 sekunder