Information

Laginfo

Internetadress: www.lagsidan.se/hogalidherrar
Lagnamn: Högalids IF, Herrar
Serie: Div 2
Arena: Eriksdalshallen
Färger: Vit tröja, marinblå shorts, vita strumpor
Klubb: Högalids IF
Klubbens hemsida: http://www.hogalid.com
Landskap: Södermanland
Förbund: StIBF
 
Besöksadress:
Postadress:
Telefon:
Fax:
E-postadress:
Plusgiro/Bankgiro:
Organisationsnummer:

Siteinfo

Webmaster: Webmaster ---
E-post: webmaster@hogalid.com
Anmäld: 2005-10-16
Senast uppdaterad: 2014-08-19
Besökare: 193456
Besökare (år): 2209
Besökare (mån): 298


Historia

"Hornstull är lite Chelsea, lite Soho, lite Saint Germain", säger trendanalytikern Cay Bond som jobbar för Parisbaserade modekoncernen Promostyl.

- Och så finns det fler sköna knasbollar här. Det är överraskningskvarter, helt enkelt. Cay Bond, som lever på att ha ett vått finger i luften, har också gått över till västra Södermalm. Hon lämnade nyligen sitt kontor på fashionabla Nybrogatan för en plats i ett rätt extremt kontorshotell på Heleneborgsgatan. Här har Fredrik Fagerberg förvandlat en före detta bilverkstad och ett temporärt lamp-lager till en smått futuristisk miljö som han döpt till Evestra Garden.

I huvudsak följer området kring Hornstull det vanliga mönstret i ett Stockholm som förvandlats från brokigt klassamhälle till mer homogent medelklassreservat. Fiskaffären har blivit sushibar, "beg. skivor" har ersatts av "Shop´n´go". Affären som sålde skumplast och syntetkuddar somnade in och upp stod Frappino, ett nyborstat kafé i glas. I den gamla möbelverkstaden säljs numera exklusiva italienska kök. Silversmeden har flyttat ut och gett plats åt Café del Mar med frostad logga samt fotostudion Blåvarg med branschkorrekt inredning. Verkstadsgatan frekventeras inte längre av arbetare med unikabox - här spelar Håkan Hellström in sin nya musikvideo.

Ett måste för den som vill följa trendorak-let och etablera sig vid Hornstull är kreativ energi. För att förvandla en tagbombad källarvåning på branten mot Söder mälarstrand till en "professionell mötesplats" som Fredrik Fagerberg kallar sitt Evestra, fick han hyra en Bob-Cat och köra omkull tretton innerväggar, sätta in panoramafönster av två gånger fem millimetersglas med plast emellan samt förvandla en fuktskadad yttervägg till inomhusrabatt. Fotoceller som slår på strålkastare och rökmaskiner ingår i inbrottsskyddet.

Till skillnad från andra stadsdelar är förvandlingen av Hornstullsområdet inte redan överstökad utan pågår som bäst. Jaguarerna och stads-jeeparna blir fler för varje dag som går men ser ut som om de snörper på kofångaren åt förbipasserande. Långt ifrån alla kvarter har nått sin optimala nivå när det gäller kreativ och affärsmässig exploatering. Här finns fortfarande svarta hål i stadsrummet - även om pilträdkramare och balkongägare för tillfället skrämt bort politiker och byggherrar. Smått bisarra butiker håller öppet trots att de måste ha en anorektisk omsättning. Och så finns här hak som Haggis Inn, en homosocial inrättning där före detta främlingslegionärer och före detta it-konsulter kan mötas och ta del av samma myter, till exempel den om leguanen som fick överta ett förstahandskontrakt på en etta med kök när husse flyttade in hos tjejen tvärs över gatan.

- Det är lite Hell´s kitchen över det här stället, säger Fredrik Fagerberg. I liknande kvarter i New York har de skottsäkert glas på hotellen, här nöjer vi oss med brottsäkert.

Fredrik bor på landet utanför Norsborg och hävdar att han blåser in till kontoret med motorcykel på sju minuter. Cay Bond bor på Knivsöder - kvarteren ovanför kyrkan där allt fler trendkänsliga och burgna kändisar väljer att bo, senast i raden är Amelia Adamo och Thorbjörn Larsson. Mittemot glasporten till Evestra Garden sitter en präst och käkar pizza med kyrkvaktmästaren. Komminister Lars Broddén är Guds förlängda arm bland de olyckligt lottade medborgarna i Högalids församling. Han tänder en Camel light på maten och pratar sig varm för den svala kyrkobyggnaden som är öppen varje dag.

- Den tilltalar unga människor som vill ha ett rum för eftertanke och stillhet. Där kan man vara anonym om man vill.

Den socioekonomiska förändringen i området ser Lars mest baksidan av. Klimatet har blivit tuffare tycker han och det drabbar många i hans flock. Högalidskyrkan är känd för sin ungdomsverksamhet och det var så Lars träffade Jimmy Olofsson som numera vaktar Guds hus. Jimmy har bott i Drakenbergsområdet med sin mamma sen han var tio år. När de flyttade hit i början av nittiotalet var det rena förorten med en hel del bus i husen. Nu har området växt upp, lugnet har läg-rat sig bakom de nyputsade fasaderna och de allmännyttiga lägenheterna har genomgått en inte helt smärtfri omvandling till bostadsrätter. Utropspriset på en skokartong mellan Tantolunden och Hornsgatan, för en tvåbarnsfamilj som vill bo enligt svensk norm, ligger i dagsläget mellan drygt två miljoner och nästan fyra.

Mellan "Draken" och tullen rinner staden ut i sanden. Ett fläskigt förortshus med vaga konturer liksom sträcker sig mot bron men når inte fram på långa vägar. Här hade arkitekt Peter Erséus tänkt sig ett nytt Kungstornet som slutpunkt i en sjuvåningsbyggnad utmed Liljeholmsbrons fäste. En svävande, genomskinlig portik mot parken skulle bli förbindelselänk till ännu ett hus med butiker och restauranger i bottenplanet. Han ritade ytsnåla, ljusa lägenheter med tonvikt på tvårummare.

- Jag ville att huset skulle läka den här röriga platsen och skapa en mer stadsmässig avslutning på Hornsgatan.

Det hjälpte inte. Manhattanskräcken slog klorna i Hornstullsborna. Opinionen blev för stark för stadsdelspolitikerna som lade planen på is. 1623 namnunderskrifter vägde mer än 160 nya lägenheter. Listorna satt uppe i portar i omtrådet under några aprilveckor före det utlysta samrådsmötet i Medborgarhuset, men initiativtagarna gick även runt i Tantolunden och raggade namn av solbadare från Lidingö och Solna.

Vi gör en okulärbesiktning av den tänkta byggtomten med ritningarna i högsta hugg. Det visar sig att huset skulle byggas på en plats som i dag är inhägnad av korrugerad plåt och används som uppställningsplats för gatumaskiner.

Anna Herbinger som är kontaktperson på protestskrivelsen till Stadsbyggnadskontoret får stå till svars över en fika vid den gula kaffestugan intill bron. Varför blev det fräcka höghuset utmobbat av lokalbefolkningen? Hur kan man tacka nej till ett riktigt landmärke, ett utropstecken mot skyn, en pendang till kyrktornen?

- Personligen har jag inget emot att man bygger på höjden. Det skulle visserligen ta bort en del av den öppna känslan på platsen men alternativet med punkthuset är snyggare än bara låghus.

- Men visst finns det många som är emot höghuset eller valet av arkitekt. De viktigaste argumenten mot bygget är ändå att avgaserna skulle stängas inne och bullernivån bli högre i redan befintliga hus. Det är helt enkelt en dålig idé att bygga fler hus på en plats där man inte har några konkreta planer på hur man ska lösa miljöproblemen. Dessutom är det inte fler dyra bostadsrätter som behövs.

Hornstullsbor som lever kvar i föreställningen att de utgör innerstadens sista utpost mot förorten, kommer måhända att vakna upp om ett par år och inse att de plötsligt tillhör en ny stadsdel av typ ytterstad, som den kallas på stadsplanerarspråk. På andra sidan Liljeholmsbron är det nämligen rakare rör mot framtiden. Där har man redan börjat bygga två nya höghuskvarter på Sjövikskajen. Ytterligare sju kvarter är på banan, varav fyra med höghus. Förutom Erséus, Frenning & Sjögren som fick nobben av mobben vid Hornstull, står superkändisar som Gert Wingård och White för de arkitektoniska visionerna. Liljeholmen är alls inte tänkt att bli en satellit utan en förlängning av staden, framhåller både arkitekter och stadsplanerare.

I Liljeholmens centrum bygger man in kollektivtrafiken och projekterar borätter och butiker för tiotusentals nya invånare. Biltrafiken kommer att öka från 45.000 fordon per dygn till 60.000 men av någon anledning räknar man med att dessa ska komma söderifrån och vända vid Liljeholmen. Tanken att de skulle ge sig in i stan och skita ner Hornstull ytterligare måste vara jobbig när EU:s gränsvärde för bilavgaser redan nu överskrids.

Med de nya invånarna lär förvandlingen av Hornstull fullbordas och ett ställe som halvhemliga pontonkrogen Loopen Marina blir kanske Söders eget Pontus by the Sea. Folk som bor för 15.000 spänn i månaden brukar inte nöja sig med stekpotatis, nålfiltmatta och starkbärs - inte ens en solig dag vid vattnet

A-lagarna som sällan boendekostnader hava över huvudtaget, flyttade nyligen sina samkväm från vårdcentralen till utkanten av Tantolunden, närmare bestämt till det som var tänkt att bli trädgård utanför Erséus hus. Parkbänkarna på grusplanen togs nämligen bort och dessa stamkunder tvingas nu vackla femtio meter extra till Systembutiken på Långholmsgatan. Medan vi begrundar detta avbräck i deras vardagsliv närmar sig en kille i pilotbrillor och t-tröja med texten Knivsöder. Kristian Ekeblom heter den lycklige ägaren till detta unika plagg, en födelsedagspresent från arbetskompisarna på Colorcraft i gamla Teliahuset på Hornsgatan. Han är på väg hem till ettan mittemot söderromantikernas favoritfik, Lasse i Parken. Själv föredrar han Cinnamon bakery & coffeeshop som alla andra tjugonånting med kreativt yrke och muggig kokvrå. Kristian gjorde sex år i Hägerstens-åsen innan han äntligen kunde flytta till sin drömkvart.

- Det är väldigt ung puls i de här kvarteren. Indier och kemtvättar är klart överrepresenterade. Det finns visserligen inga nöjesställen och ingen shopping men det är väldigt mycket relax, ett söndagsställe. Och så slipper man folk med attackkragar och mäklarbrillor, säger Kristian och syftar på Stureplansrosa pikétröjor med uppfälld krage och stora bågar med ofärgat glas.

På Cinnamon råder rena surfarstämningen, muffinsen är amerikanskt övergödda och kaffemuggarna av dinerstyp. Förr fanns bara ett stängt kontor för Canadian Airlines på denna adress. Här kränger man nu färskpressad juice och chèvretoast med honungsvin och valnötter samt stans dyraste t-tröja med texten "The people´s republic of Hornstull". Frukost, lunch och middag flyter ihop under markisen och alla känner alla utan att ha pratat med varand-ra. Den sociala kontroll som utgår från kaféet på Verkstadsgatan sägs kunna mäta sig med den i norrländska laestadianbyar.
Vi lämnar söders "East Village" som ligger och steker i eftermiddagssolen och drar oss ner mot Liljeholmsbadet, ett kulturhistoriskt minnesmärke med bögbad på fredagar och tantbad på måndagar. Hembygdspatrioterna, anförda av eldsjälen Imre Nagy, har livräddat badhuset både en och två gånger och i veckan var det säsongspremiär för den nyrustade anläggningen. Rör-inte-vårt-bad-rörelsen är nära släkt med rör-inte-vår-bio vars kompis heter Kvartersbion. I den museala lokalen ges tre förställningar per kväll - åtminstone till Sandrew Metronome öppnar åtta nya salonger på gångavstånd i Liljeholmens centrum.

En bit upp på Bergsunds Strand har en vit radhusvolvo blockerat utfarten för en svart BMW vars förare får spel. En piketbuss med blåljus dyker plötsligt upp och plockar in honom och hans kumpan. Kvar på gatan står ett gäng som ser ut som lätt förvirrade pensionärer på stadsutflykt. De är i själva verket civilspanare i bangolfmundering som börjar dammsuga bilen medan gästerna på Café P:s uteservering lugnt knaprar vidare på sin ceasarsallad.

- Lite action är det allt här, säger en av spanarna belåtet, som om det handlade om nytt banrekord.
BMW:n är stulen och späckad med tonårsligans dagsbyte från Eriksdalsbadet vid Skanstull - kläder, bilnycklar och plånböcker från förvaringsskåpen som tömts med magiska fingrar under hela sommaren.

På parallellgatan bänkar sig samtidigt någ-ra flanerande barnfamiljer utanför gourmetkinesen Ho´s för att inta en lagom exotisk vardagsmiddag. De missade upplösningen av jakten på "stortjuvarna" med en minut. Men dagen är inte slut och i dessa kvarter bär den loja atmosfären alltid på löften om gratisunderhållning i den dramadokumentära genren.

Text: Gunilla EldhBadlakan   |  Ryggsäckar   |  T-shirts   |  Väskor

Skapad av Lagsidan.se   |   Lägg till Favoriter   |   Gör till Startsida   |   Atom & RSS
Tjäna pengar-katalogen
Sponsorer


E-postlista


Meddela mig vid...
Gästboksinlägg
Utskick
Nyhet
Resultat

Information
Senast uppdaterad
2014-08-19
Besökare
193456
Genereringstid
0,0156 sekunder