Årskrönika 2017!

Inlagd: 23 december 2017, kl 19:11


År 2017 sjunger på sista versen och ska såklart summeras.

Nämen, ser man på? Plötsligt står ännu en jul- och nyårshelg för dörren och ännu ett år är påväg att summeras. I såväl text- som ljud- och bild-form vecklar nu människor pannan i djupa veck för att leta i minnes-arkiven och hitta guldkornen ur det år som flytt. Sociala medier svämmar över av minnesbilder. Här ska vi göra vårt bidrag till det hela.

Och oj, vilket år det varit! För första gången har vi driftsatt ett isaggregat på Fritsla Hockeyrink. Efter år av förberedelser och planering samt intensivt jagande av pengar kunde det hela sjösättas. 2/1 2017 togs de historiska första skären på konstfrusen is i Fritsla någonsin. Tre dagar senare körde verksamheten igång med ett seniorpass. Lördagen därpå (7/1) dundrade Tre Kronors Hockeyskola igång med full kraft. Hela 24 deltagare förgyllde denna premiär.

Starten påminde dock lite om årets säsongsinledning så tillvida att vi redan andra veckan tvinigades stänga isen på grund av regn och blåst. Detta blev dock ett tillfälligt avbrott i en vinter där vi annars klarade oss väldigt bra på väderfronten.

Parallellt med den löpande verksamheten, och diverse besök från skolan (årskurs 4-9 genomförde ett pass var på isen + en studiedag för år 7-9 tisdagen 7/2) pågick ett intensivt planeringsarbete inför säsongens stora happening. Jag talat såklart om invigningen. Denna gick storslaget av stapeln under pompa och ståt söndagen 5/2 där självaste Anders Hedberg (presenation överflödig) invigningstalade. Vi hade annonserat rejält i alla tänkbara kanaler och tapetserat halva kommunen med affischer kändes det som. Och visst blev det en publik-succé i det milda vintervädret. In Det hela uppmärksammades med ett uppslag i Borås Tidning på sportsidorna, samt i Markbladet. Fritsla Hockeyklubb var på allas läppar. Den årliga spontan-hockeyturneringen anordnades samma dag, i samband med invigningen, och denna gång hade lagnamnen en lokal Fritsla-prägel.

I samband med sportlovsstarten i vår del av Sverige (vecka 7) gjorde Västnytt ett inslag från rinken fredag 10/2. Detta fick stor spridning och besökare från Fjärås och Kungsbacka besökte senare rinken efter att ha sett inslaget. I mars skulle klubben också få ett uppslag i tidningen Hockey.

Verksamheten flöt på så bra att vi (bortsett från tidigare nämnda regn och blåst i starten som medförde ett inställt seniorhockeypass) kunde ha allt rulklande utan avbrott fram till 12/3. Väderleken varierade från bitande vinterkyla som förde tankarna till naturis-åren till 8 plusgrader och fjärilskvitter (jo, faktiskt!) över rinken och en sjöblöt is som medförde att ett ungdomshockeypass fick genomföras med inline-puckar med hjul undertill.

Efter 2 veckors vila laddade vi för säsongsavslutning i Landvetter 26/3 som dock tyvärr slutade med förlust mot det meriterade hemmalaget med siffrorna 7-9.

Det blev dock en allt annat än stillsam start på off-season. I synnerhet inte för eldsjälen Kurt Rajala som redan första veckan efter säsongsslutet satte igång med att handfast lassa ut stora delar av de 75 ton stenmjöl som levererats till rinken med lastbil. Detta fortsatte sedan under våren, med en viss stiltje under sommaren för att sedan intensifieras under hösten.

Årsmötet hölls torsdagen 6/4 i Fritslaskolans samlingssal, där den gångna säsongen summerades och riktlinjer drogs upp för den kommande.

Säsongen 17/18 inleddes ovanling nog på en lördag, nämligen 21/8 då Marks Ishall var upptagen på söndagen för pool-spel. Detta rullade på under hösten, men då på söndagar, med varierat deltagande. Två matcher genomfördes också under hösten, båda dessa mot Fotskäls Veteraner. Tyvärr slutade båda dessa matcher med förlust.

8/10 var det dags för höstens första arbetsdag då följande "to do-list" stod på programmet: "Städa i boden
Sortera i köket
Bygga klart aggregatshus
Röja i utrustningsbod
Köra ut grus/stenmjöl på rinken
Bygga klart och justera
Intäckning av rör vid södra kortsidan
Se över reklamskyltar
Laga nät",

Trots denna digra lista fanns kraften kvar att bege sig till Fotskäl för ett träningspass samma kväll!

Tisdag 14/11 var det dags för en ny arbetsdag, eller rättare sagt en arbetskväll då vi fortsatte klä in matarrören på södra kortsidan med trallvirke samt lassade stenmjöl för fulla muggar bland mycket annat.

27/11 slogs aggregatet på och nu startade en intensiv vecka av förberedelser. Onsdgan 29/11 lades linjer och loggor på plats och spolningen fortsatte.

Lördag 2/12 kunde så isen officiellt tas i bruk och säsongens första Tre Kronors Hockeyskola kunde hållas. Detta följdes av Seniorhockey söndag 3/12 och Ungdomshockey måndag 4/12. Vi var igång! Tyvärr började, som tidigare nämnts, vädret spela oss ett spratt och vi tvingades ha isen avstängd fyra dagar därpå. Men sedan dess har vi åter kunnat ha igång verksamheten, skolan har hållt lektioner på isen och den har ånyo uppmärksammats i Borås Tidning. Där är vi nu, i skrivande stund 23/12: Dan före dopparedan!

Då passar vi på att efter denna kronologiska sammanfattning traditionsenligt lyfta fram personer, händelser och övrigt som satt avtryck under det gångna året. Det har blivit dags för FHK Awards 2017!

Årets Tom Fenton (målvaktsdebutant) 1: Daniel Jernmo.

Här pratar vi inte om en fullvärdig rookie i kassen, men i FHK-sammanhang var den USA-återvändande filmmusik-studenten detta. Blev en av de flitigaste deltagarna under vårvintern och räddade FHK stort i matchspelen i både Grästorp och Landvetter. Inledde hösten på samma förtroendeingivande sätt även om jobbet i Göteborg gjort deltagandet mer sporadiskt.

Årets Tom Fenton 2: Lucas Hedberg

Sent omsider, efter många tomma ord och påtryckningar, skulle självaste ordföranden ställa sig i kassen. Han gjorde det med en något okonventionell stil med lyckades ändå mota en hel del puckar.

Årets arbetsdag: 8e oktober

Välbesökt och mycket av den tidigare nämnda "to do-listan" kunde bockas av.


Årets besvikelse: Seniorernas matchspel.

Nu har ju aldrig FHKs fokus varit på seniorverksamhet och i synnerhet inte matchspel, men 5 förluster av 5 möjliga med en målskillnad man knappt ens vill tänka på..Det svider ändå något.

Säsongens ironman: Hampus Andersson

Missade endast ett ungdomshockey-pass under säsongen och var en hängiven besökare även under allmänhetens åkning.

Säsongens is-hjältar: Kurt Rajala och Oliver Svenning

I alla väder kämpade dessa tappra hjältar för att trotsa naturens lagar och göra isen spelklar. Hur mycket det än snöade, regnade och blåste så lyckades de dessutom med sitt uppsåt. Ovärderliga! Nu till hösten har de fått nödvändig hjälp av naturvårdslaget som lättat på bördan dagtid.

Årets "Vart tog de vägen?" Alla som försvann som en avlöning just som verksamheten flyttade från Fotskäls varma (nåja) inomhushall till Fritslas utomhusrink. Frågan är om de studerat klubbnamnet tillräckligt.

Årets event: Invigningen

Som sagt var det en enda lång succé och propaganda för hockeyn i Fritsla.

Årets långväga gäster: Tony Mc Lean och Niclas Andersson

Har flertalet gånger åkt från Kungsbacka respektive Torslanda för att förära rinken ett besök. Hjältar!

Årets nyförvärv: Jonathan Nilsson

Den Vunmmerbyfostradespelaren har meriter från såväl svenska division 2 (med moderklubben Vimmerby samt Borås) som collegespel med New England College, USA. Ödmjukt frågade han dock om han fick börja provspela med oss nu i vinter. Det var inget svårt beslut och efter det har han varit en stadig deltagare trots boendet i Borås.

Årets aprilskämt: Kurt Rajala jagas av Mariestad

Ja, nu var väl inte konkurrensen mördande då detta var det enda aprilskämtet vi levererade, men det känns som om många kände en gnagande oro över att tappa denna ideella kämpe till en lockande vaktmästartjänst i division 1-klubben Mariestads Bois. Dagen efter kunde de andas ut.

Årets FHK:are: Lucas Hedberg och Kurt Rajala

Lucas är ett stående inslag i denna kategori som en av förenings-Sveriges sannolikt största eldsjälare och all-i-allon. Och Kurts enträgna praktiska arbete runt rinken förtjänar allt beröm. Hans inledande insatser med stenmjölet är ett kapitel för sig. Hur han i stort sett ensam kunde fylla mer än halva rinken med stenmjöl på så kort tid förstår nog fortfarande ingen.

Då har det blivit dags att önska alla hockey-älskare och FHK-entusiaster en God Jul och ett Gott Nytt År så syns vi på rinken för fler härliga upplevelser tillsammans. //Fritsla Hockeyklubb

Tillbaka
Tjäna pengar-katalogen
SponsorerLJ Winqvist stiftelse
Svetsmontage i Fritsla AB

ST Autoglas
PS Rör

Ramilio PizzeriaSalong Krusidull
Miljöpunkt ABE-postlista


Meddela mig vid...
Gästboksinlägg
Utskick
Nyhet
Resultat

Information
Senast uppdaterad
2019-01-14
Besökare
118685
Genereringstid
0,0938 sekunder