Fotbollsminne

Fotbollsminne
 
Den 12 juni 1960 anordnade Edsbro IF en resa för fotbollsspelare och supporters. Med buss bar det iväg norrut mot Sandviken. Där, på klassiska Järnvallen, spelades den allsvenska matchen mellan hemmalaget Sandvikens IF och IFK Norrköping. Den största anledningen till varför just den matchen var speciell för Edsbro var att två spelare på matchen spelat för klubben. Den ene hittade vi i hemmalaget; det var Sandvikens mittfältare Bertil Lundberg. Bertil började sin aktiva karriär inom Edsbro och värvades till Sandviken där han var helt ordinarie under klubbens allsvenska år. När Bertil kom till klubben fick han jobb på Sandvikens järnverk där han sedan arbetade fram tills han pensionerades. Tillsammans med familjen ses han då och då i sommarstället i Edsbro trots att de fortfarande bor kvar i Sandviken. Den andra spelaren som började sin karriär i Edsbro var IFK Norrköpings och svenska landslagets vindsnabbe yttermittfältare ULF Jansson. Ulf spelade många säsonger i IFK och lyckades även vinna SM-guld med klubben. I en landskamp mot Portugal spelade han även fram till Sveriges segermål inslaget av Inge Danielsson. Under sin aktiva karriär arbetade Ulf på brandkåren och bor numera i Åby utanför Norrköping. Att få se två gamla Edsbrospelare i en allsvensk match var förstås stort för oss. Allt som Bertil och Uffe gjorde ute på planen registrerades av oss. Matchen slutade 4-1 till IFK Norrköping som även tog SM-guld det året. Sandviken slutade på plats nio av totalt tolv lag.
 
På hemvägen stannade vi till på en restaurang i Gävletrakten för att äta. Där på restaurangen satt även en viss Georg ”Åby” Ericsson. Han var på den tiden ledare för IFK Norrköping. Efter några glas vimlade det av ”experter” bland Edsbros sällskap och många ville råda Åby hur han skulle matcha Norrköping. Kanske var det de tipsen som gjorde Åby Ericsson till framgångsrik förbundskapten för svenska landslaget några år senare.
 
Den tredje fotbollsspelaren från Edsbro IF som har spelat i allsvenskan är Torgny ”Tosse” Mattsson. Tosse spelade i början på 1970-talet och spåddes en lysande framtid. Han imponerade stort i träningsmatcherna och turneringarna som Djurgården då gjorde fjärran östern. Oturligt nog drabbades han av en svår axelskada i en allsvensk match mot Malmö FF vilket höll honom borta från fotbollen en längre tid. Under skadeperioden fick Björn Alkeby hoppa in mellan stolparna och han gjorde succé. Tack vare att Tosse bodde och arbetade i Edsbro återvände han till klubben 1974-års säsong. Tyvärr för Edsbro gjorde inte Uffe Jansson eller Bertil Lundberg honom sällskap….  Foosball   |  Biljardbord   |  Biljard   |  Bordtennisbord

Skapad av Lagsidan.se   |   Lägg till Favoriter   |   Gör till Startsida   |   Atom & RSS
Tjäna pengar-katalogen
Sponsorer


Information
Senast uppdaterad
2018-05-04
Besökare
347513
Genereringstid
0,0781 sekunder