Tradition av talang, glädje & gemenskap sedan 1937  

En slags säsongsberättelse 2019


Med ambitionen att klara divisionskontraktet gick vi in på Rinnevi en grå fredag i April. Det var bara första tävlingsmatchen för året men vi antog att säsongen skulle bli svår och där alla lag skulle komma att slå alla. Vi behövde en bra start och med fjolårssäsongen i minnet, där vi så sent som i näst sista omgången klarade kontraktet, visste vi att det skulle bli ett tufft år. Men i år skulle vi minsann vara med från början. Vi hade med alla klyschor i snacket innan matchen om hur vi skulle slita, kämpa och springa. Hur gick matchen då? Jo, vi vann med 1-0. Mål av Stefan Larsson såklart. Jag minns inte målet, men det var säkert ungefär som han brukar göra. Sätta fart fort som fa-an mot mål, efter en säkert ganska dålig passning från mittfältet, runda keepern och säkert placera in bollen i buren. Men jag vet inte som sagt. Det enda jag vet är att han är fantastiskt bra på att göra mål vår Stefan. Matchen vanns också på det sättet vi pratade om innan. Vi slet, kämpade och sprang mot ett slutkört och fult spelande Rinn. Drömstart - tre poäng!


Årets Bäckalund är ett bättre lag än fjolårets, helt klart. Alla har blivit ett år bättre tillsammans. Bättre samspel och bättre lagmoral. Ett par spelare har anlänt och förbättrat laget. Adam Jönsson och Emil Örnborg samt nygamla spelare som bröderna Renco och Colin Toorneman. Vi hade inför säsongen en mycket bredare trupp nu och en slagkraftig elva för att kunna nå toppen, även om målet innan säsongen var att hålla oss kvar i serien och undvika nedflyttning. I Adam fick vi en fysiskt stark och explosiv spelare med god bollkänsla och spelförmåga som senare kom att tilldelas välförtjänt priset som ”årets nyförvärv”.  Emil, som kom från Gettjärns IF, är en mycket användbar spelare på de flesta av positioner, även som målvakt. En typisk Bäck-spelare som sliter hårt och aldrig ger upp. Målfarlig är han också skulle det visa sig. Tyvärr så är Emil väldigt bra i en annan sport (uppvärmningssporten innebandy) och missade endel av slutet på säsongen.. Bröderna Toorneman kom tillbaka efter en kort sejour i IFK Sunne. De två var ju även med ett tag ifjol men valde att åka som pojkar till Sunne och komma tillbaka som män i Bäckalund. För mognare på och bredvid planen blev dom. Otroligt jämn nivå rakt igenom från båda två, och jag är beredd på att säga att jag personligen tyckte storebrorsan Renco var en av årets absolut bästa spelare.

Kvar i truppen hade vi fortfarande fältherrarna Fredrik Norgren och Stefan Sundkvist, båda födda och uppvuxna strax utanför eget straffområde och med en gemensam ålder på ca 200 år. Viktiga kuggar på och utanför planen. Föredömen för OSS unga spelare. En annan ung lirare som fortsatt spelat är den eminente Thomas Larsson. Den Spelande tränaren som gäckat sönder även de mest svårdansade motståndarna med sitt trashtalk, skönlir och fulspel (eller nej, Thomas har aldrig spelat över gränsen). 

Ni hör, hur ska ens motståndarna ha en chans att vinna över oss med alla dessa stjärnor i truppen? Och då har jag inte ens nämnt halva truppen än.


Vidare. Vi är nu inne i match två. Sörby står för motståndet och återigen en tuff bortamatch väntar. Jag kan inte gå in på detaljer om matchen då jag spontant och välbehövligt vilade upp mig i Grekland efter Rinn-matchen. Men som jag förstått så var jag inte saknad. Thomas om matchen: ”det var en match man kommer att prata om långt in i framtiden”. Stefan L satte två bollar i nät, Pontus Persson satte ett. Vi vann matchen med 3-2 återigen som ett typiskt Bäckalund. En match vi förtjänade att vinna men ändå inte, alltså den mest välförtjänta segern. Sex poäng på två matcher och prägeln på säsongen är väl satt?

Även fast vi förlorar båda nästkommande hemmamatcher mot Gunnarskog och Ekshärad (1-2 i båda) så är det bara en lättare smäll. Vi är med i båda matcherna och vi förtjänar mer tycker jag, lätt partisk. Tyngre smäller det borta mot Sunne U. Vi leder matchen med 1-2 i halvtid efter två mål av Tommy Persson. Vill minnas att sonen Pontus assisterade till ett av målen - vackert! Men vi tappar matchen och förlorar med 4-2 tillslut efter dom mest tveksamma domarbesluten jag sett sen Tyskland-Sverige i VM 2006. Nu är jag inte partisk. Bit ihop, kom igen.

Bet ihop gjorde vi inte än iallafall. I hemmamatchen efter så åkte vi på pisk med 3-7 mot Topplaget Rännberg. En jämn match, trots siffrorna,  för oss som stod på sidan. Det var mest i slutet det rann iväg när vi lite uppgivet jagade kvittering.

Men så äntligen vänder det i Match sju. Borta mot Edebäck vinner vi med 1-2. Vi trivs verkligen på bortaplan, visar det sig. En riktig bäckseger igen. En ful och gnällig match var det som sig bör i östra delarna av länet. Två mål av målaren Stefan L. Men det jag minns mest av matchen är straffen vi får Vid läget 1-1. Både jag och Pontus befann oss just då på bänken, vi som på pappret iallafall skulle lägga eventuella straffar. Linus Engström ser sin chans och knuffar sig fram självsäkert till straffpunkten. Han tar sats, lägger an och skjuter... högt över. Det sägs att bollen fortfarande inte landat i skrivande stund. Men det gjorde inget. Nu är vi med igen och med 9 poäng så känns det väldigt tryggt i tabellen.

Och tryggt börjar vi spela nästkommande matcher innan halvtid av säsongen. Seger hemma (äntligen) mot Västanvik med 3-2, seger borta mot Brunnskog med 2-4 och seger hemma mot Rinn med 4-0.  En liten notis är att superbusen Tobias Hedlund drar på sig sitt första (ja, första..) röda kort för säsongen hemma mot Västanvik. Tror ni Tobbe köpte domarens resonemang? Enligt domaren så handlade det om 100 upprepade försök att kapa motståndaren, vilket faktiskt lyckades tillslut. Noterbart är också att Stefan L ”bara” stod för 3 mål av 11 mål i dom tre matcherna. Det får ändå ses som positivt att vi har fler som kliver fram i målprotokollet och som en produkt av ett starkt lag. Mot Brunnskog kom två mål som var med i diskussionen till det åtråvärda priset ”årets mål”, där det ena målet faktiskt fick priset. Målet gjordes av Pontus efter en soloräd på en kontring, han viker inåt och placerar bollen snyggt bredvid målvakten. Men Pontus, oss emellan, var inte nyckeln till målet mitt geniala pass? Hur som, ett mål som jag aldrig kommer glömma är det som Sunkan senare i samma match drämmer in. Med vänstern snett utanför straffområdet så får han in en helvetes träff som perfekt seglar in i bortre krysset. Världsklass Sunkan!

Sista matchen på vårsäsongen (egentligen den första matchen på höstsäsongen) är min personliga favoritseger. Den hemma mot Rinn där vi fullständigt dominerar matchen och vinner som sagt enkelt med 4-0. Jag får göra spelmål också, mot mitt icke-favoritlag Rinn. Jag sov gott den natten... och dom flesta av oss sov nog gott efter vårsäsongen som får ses som en succé. 18p efter halva säsongen är mer än vi mäktade med under hela fjolårssäsongen vill jag minnas. Mycket gott.


Jag vill redan nu i texten passa på att berömma och hylla alla fina lagspelare vi har i truppen. Jag tänker på alla, men främst på er David Selander, Linus Engström och Filip Elfstrand. Inget gnäll, bara positivt och en jäkla fin inställning. Ni plockar ner tjurskallar som mig och Nor på jorden. Det är också hyfsade spelare. Linus, som förutom är en briljant straffskytt, är lugnet bakåt. Komplementet är David. Brytningssäkrast i div 6 norra? Vet inte hur många tunnlar han fått ta emot, men en sak som är säker är att tunnlar man David så tar det stopp ändå, eventuellt tappar du luften också. Den ständigt tränande Filip som tar stora kliv framåt på varje träning är en blivande nyckelspelare i Bäckalund.


Höstsäsong och tre raka segrar i ryggen. Kan vi hålla i detta fina flyt? Mja, 3-3 borta mot Ekshärad efter ett sent reduceringsmål av Stefan L till 2-3 och ett kvitteringsmål i sista minuten av Norgren på nick från hörna känns ändå som en seger. Där och då var Ekshärad vår största rival i tabelläget. Jag kommer inte ihåg exakt hur tabellen såg ut, men vi hade börjat etablera oss som ett topplag. Efterföljande match mot Sörby på hemmaplan spelar vi väldigt bra och leder matchen med 3-1 som mest. Mycket tack vare att deras mittback blev utvisad bör tilläggas. Dock så gör de tre mål på tre chanser efter egen oskärpa och de leder med 3-4. Återigen lyckas vi i sista stund kvittera till 4-4, genom Stefan L , som också blir resultatet. Fortfarande obesegrade i fyra raka men denna gång kändes det som en förlust. Vi fortsätter att kryssa oss fram i serien när vi ställs mot Gunnarskog på bortaplan. 3-3 där efter, enligt mig, seriens bästa lag. Drömanfall av oss leder in till 1-0. Tror halva laget var med i det målet när till sist Filip lägger en boll djupt på Renco som med ett perfekt inlägg finner Stefan L som stöter bollen säkert i mål. Smack! Vi har förstått vår egna styrka att vända matcher, vi ligger även här under med 3-1 men lyckas i slutet att vända på steken till 3-3 med mål av Stefan igen och Adam (hans första seriemål i bäcktröjan). 

Här i säsongen känns vi oövervinnerliga och tar emot ett välspelande Sunne på hemmaplan. Vinst med 2-1. Finns inte mycket att säga om den matchen mer än att Norgren äntligen gör mål igen efter hörna på mitt och hans trehundrafemtielfte försök att hitta varandra igen på hörna sedan Ekshäradsmatchen.

Sa jag att vi kändes oövervinnerliga? Vi trodde iallafall på vår egna myt om oss själva. Vi gör en bragdartad match borta mot Rännberg (gnällberg) och klarar 1-1. Dom för matchen 100% men det kändes sällan farligt bakåt. Vi höll 1-0 i 70 min innan deras kvittering. Backlinjen var nyckeln i matchen samt Alf och de andra bortasupportrarnas häcklande mot Rännbergs ”stjärnor”. Att fixa kryss mot Rännberg och Gunnarskog på bortaplan, som betryggande låg etta och tvåa, gör mig stolt över laget. 9 raka matcher utan förlust blev till 10 hemma mot Edebäck (4-4) efter en ful match med en utvisning i vardera lag. Det var Tobbes andra utvisning för säsongen. Jag får ta på mig den då jag precis innan skällde på Tobbe för att han valde att inte passa istället för att dribbla förbi tre spelare på kanten. Sekvensen efter så kör han fullständigt ner motståndaren som oturligt bröt bollen av Tobbe och samtidigt kom ivägen. ”Jag var tvungen”, sa han och vände sig mot mig. ”Ja Tobbe, jag förstår”, svarade jag tillbaka. Han är principfast, Tobbe.

Tyvärr åkte vi på stryk helgen efter borta mot Västanvik med 3-0 och vår fina svit var över. En förlustmatch skulle tillslut såklart komma och i denna match var vi ett sargat lag med avstängningar och skador.

Inför sista matchen mot Brunnskog så hade vi vid vinst blivit trea i tabellen. Vi gör en skitmatch och matchen slutar 4-4. Matchen var så dålig att jag inte ens minns hur den var, men jag vet att vi underpresterade trots chans på en fin tredjeplats. Istället så hamnade vi tillsist på fjärdeplats bakom Rännberg, Gunnarskog och Ekshärad. Vi var tre lag som hamnade på 27 poäng och Målskillnaden avgjorde till Ekshärads fördel som knep tredjeplatsen före oss och Sunne U.


Vi ska trots avslutningen vara riktigt nöjda med en fjärdeplats. Vårt mål var att hålla oss kvar i sexan men istället blev vi ett topplag i en väldigt jämn serie. Vi var aldrig riktigt nära topp-två men vi stal poäng mot dom båda lagen och var blott andra laget som gjorde det mot Rännberg.  Man kan dock konstatera att vi har tagit stora kliv den här säsongen och vem vet, nästa år kanske vi tar nästa kliv att på riktigt utmana om uppflyttningsplatserna? Det återstår att se. Vi hoppas att publiken fortsätter att komma och stötta oss på sidan med ”men ska det vara så svårt att träffa mååål?!” Eller ”rör på er!!” och varva med ett och annat ”bra jobbat, Bäck!”. Ni är faktiskt guld värda för en liten förening och med er vid sidan så kan vi i Bäckalunds IF lova att nästa år fortsätta bjuda er på fortsatt spänning och underhållning på Granevi. Avslut högt över och träbensmottagningar kommer att blandas in med smörpass och träffsäkra avslut. Tack för oss och vi ses till våren igen, väl mött! Hej!

Dart   |  Snookerbord   |  Air hockey   |  Supporterprylar

Skapad av Lagsidan.se   |   Lägg till Favoriter   |   Gör till Startsida   |   Atom & RSS
Tjäna pengar-katalogen
Sponsorer


E-postlista


Meddela mig vid...
Gästboksinlägg
Utskick
Nyhet
Resultat

Information
Senast uppdaterad
2021-01-16
Besökare
155495
Genereringstid
0,0313 sekunder